Kişisel Sosyal Medya Pazarlama Stratejisini oluşturmak rutin pazarlama stratejilerini şekillendirmekten farklıdır. Bir içeriğin, kampanyanın, sunduğunuzun yeni hizmetin veya yazmış olduğunuz kitabın duyulmasını Sosyal Medya yolu ile çok rahat bir şekilde sağlayabilseniz de nereden başlayacağınızı çoğu zaman bilemezsiniz. Sosyal Medya aracılığı ile pazarlama yapmak için SEO(arama motoru optimizasyonu), içerik pazarlaması ve biraz site tasarımı bilgisi gerekir.
Örneğin; bir konuda mükemmel birikime sahipsiniz ve içerik yazıyorsunuz. Yıllarca devlette veya büyük şirketlerde üst düzey pozisyonlarda çalıştınız ve belki de Türkiye’de alanında birkaç yetkin kişiden birisiniz. Artık kurumsal kimlikten sıyrılıp kendi sesinizi duyurmak, dijital dünyada isminizin yankılanmasını böylelikle yeni dünyaya ayak uydurmak istiyorsunuz.
Hatta bunun için bir blog açıyor, birikimlerinizi, düşüncelerinizi okurlarla paylaşmaya başlıyorsunuz.
Fakat yazdığınız makale, içerik veya bloglar çok az kişiye ulaşıyor ve bu durum canınızı çok sıkıyor. O zaman sizin gerçek bir Sosyal Medya Pazarlama Stratejisine ihtiyacınız var.
Öncelikle kabul etmeniz gereken konu, herşeyi tek günde yapmanızın imkansız olduğu. Adım adım, sabırla ve hevesle hareket etmediğiniz müddetçe isminizi veya içeriklerinizi paylaştığınız site ismini duyurmanız çok zordur.
O zaman adım adım Sosyal Medya Pazarlama Stratejinizin nasıl olması gerekir, inceleyelim:
Not: Aşağıda açıklanan maddeler, zamanınızı çalmayacak, kesinlikle sizi tatmin edecek ve internetteki gereksiz bilgi kalabalığında rahat bir nefes almanızı sağlayacak etkin metodlardır.
1- Uzmanlık anahtar kelimelerinizi belirleyin: Dünya’da ve Türkiye’de hergün binlerce websitesi açılıyor. Bu kadar web sitesi içinde adınızı veya içeriğinizi duyurmanızda bir o kadar zorlaşıyor. Bu yüzden uzman olduğunuz konuyla ilgili anahtar kelimelerinizi belirleyin ve paylaştığınız içeriklerde bu anahtar kelimeleri sık sık kullanın. Örneğin; eğer bir veri analizi uzmanıysanız ;

- Makale başlıklarınızda anahtar kelimeler mutlaka geçsin. Örneğin ; Veri Analiz Yöntemleri Nelerdir? İstatistiksel Veri Analizi Yöntemleri vb.
- İçeriğinizin ilk kelimelerinde yine anahtar kelimeleriniz geçsin. Örneğin ; Size bugün veri analiz Yöntemlerini anlatmamın sebebi…
- Her makalenizde anahtar kelime yoğunluğunuz % 4 ila %6 olsun. Eğer makalenizdeki anahtar kelime yoğunluğunu bilmiyorsanız Google’a ‘’text keyword density tool’’ yazdığınızda çeşitli araçlarla karşılaşacaksınız, bunları kullanın.
- Kesinlikle bilgilendirici, eğitici ve içeriğinizi okuyacak insanların faydalanacağı içerikler oluşturun.
İstatistiklerden, konu hakkında yapılan araştırmalardan(referans göstererek), görsel ögelerden faydalanın. Makaleniz bittiğinde kendinize şu soruyu sorun : Bu yazıyı okuyacak kişiye gerçekten bir fayda sağladım mı? Eğer cevabınız evetse ve içeriğiniz özgünse yazınız er ya da geç ilgi çekecektir.
2- İndeksleyin: İçeriğinizi ilk olarak web sitenizde yayınladıktan sonra Google’ın bu içeriği indekslemesi zaman alacaktır. Bu süreci minimize etmek için mükemmel yöntem;
- Bu işlemin hemen ardından Socialmarker sitesine girin ve ilgili makalenize ait URL’yi(linki) sosyal imleme sitelerine imleyin.
3- Grup oluşturun: Facebook fan grubu, Twitter ve Google+ sayfanızı oluşturun. Yazdığınız her içeriği bu Sosyal Medya Ağlarına paylaşın. Bunun için Onlywire’ı kullanabilirsiniz.
4- Slayt şablonu oluşturun: Logonuzu veya web site isminizi içeren bir Powerpoint şablonu oluşturun. Yazdığınız tüm özgün içerikleri slideshare.com’da slide olarak paylaşın. Sunumlarınızın sonuna ‘’benzeri yazıları -buraya web site isminizi yazın- bulabilirsiniz’’ yazısı ekleyin. Slideshare’ın site içi optimizasyonu çok iyi ve Google Slideshare’i fazlasıyla önemsiyor.
5- Yazarkafe.com: İçeriğinizi yazarkafe.com’da paylaşın. Böylece günde 500 binin üzerinde ziyaretçisi olan bir sitede makaleniz yer alır.
6- Linkedin Grupları: Linkedin’de uzmanlık alanınız ile ilgili gruplara üye olun ve her içerik eklediğinizde bu gruplarda içeriğinizi paylaşın. ‘’ Veri Analizi’’ örneği için SPSS, istatistik,CRM vb. gibi gruplarda yazınızı paylaşabilirsiniz.
Sosyalmedyacci’nin notu : Yukarıdaki maddeleri adım adım uyguladığınızda Sosyal Medya’nın kişisel pazarlama aracı olarak nasıl verimli şekilde kullanılabileceğini göreceksiniz.
Unutmayın, Time dergisi her sene geleneksel olarak yaptığı ‘’yılın kişisi’’ seçiminde bu sene kapağa şu sözcüğü taşıdı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder