Tüketicilerin %58'nin bir marka hakkında twitter'da paylaştıkları kötü tecrübeleri için ilgili markadan twit beklediğini biliyor muydunuz? Ya da tüketicilerin %95'inin markaların bir sosyal medya hesabı olması gerektiğini düşündüğünü? Hatta bu %95'lik dilimdeki kişilerin %85'inin markaların müşterileriyle Twitter üzerinden görüş alışverişi yapması beklediğini? (Kaynak:ismdealers)
Markaların artık Twitter'ı reddetiği günlerin geride kaldığını bilsek de, sadece canlarının istediği twitlere cevap vermeleri büyük bir handikap olarak görünüyor. Sonuçlar gösteriyor ki şirketler artık her twiti önemsemeli ve online itibarını yönetmesi için cevaplamalı.
Markalar, Twitleri Neden Yanıtsız Bırakmamalı?
1- Düşünüldüğünden Daha Kolay
Twitter kurulduğunda herşeyi ince ayrıntısına kadar düşünmüş ki paylaşımları 140 karakterle sınırlandırmış. Diğer bir deyişle, bir soruya cevap vermek için 140 karakterden daha fazlasını kullanamıyorsunuz. Bu da muhtemelen 19-20 kelimeyi geçmeyecektir. Zamanınızı aldığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz.
2- Zorundasınız
Twitter'ın birkaç milyon kullanıcısının olduğu günler geride kaldı. Twitter 200 milyonu aktif olmak üzere 500 milyon kullanıcıyla tam bir tehdit makinesi. Cevap vermediğiniz her twit, sizi sosyal medya krizine bir adım daha yaklaştırıyor.
3- Çünkü Rakipleriniz Orada
Sadece rakiplerinizin Twitter'da aktif olması bile hesabınız olması için yeterli bir neden. Eski tarz tüketici yerini, araştıran, soruşturan, hakkını arayan bilinçli tüketicilere bırakıyor. Rakiplerinizin bulunduğu bir pazarlama mecrasında olmamanız büyük bir referans kaybı. Bu referans kaybı yalnızca B2C şirketler için değil, aynı zamanda B2B şirketler için de geçerli.
4- Sosyal CRM İle Tanışma Vakti
CRM gittikçe online mecralara kayıyor. Şirketler de operasyonel maliyetlerini düşürmek için online'a kayacaklar. Bu durumda telefonla şikayet alma ve yanıtlama devri kapanabilir. Müşteri İlişkileri Yönetimi operasyonunuzu sosyal medya hesapları üzerinden hafifletebilirsiniz.
5- Sosyal Medya Krizlerini Önlemek
Sosyal medya krizleri birkaç sene öncesine göre (markaların tecrübelerinin artmasıyla birlikte) azalsa da hala büyük bir tehdit. (Geçen sene bu yazımda sosyal medya krizlerinin neden giderek azalacağını paylaşmıştım). Çoğu marka kriz yönetiminde sosyal medya araçlarını portföyüne alırken sizin şikayet twitlerine cevap vermemeniz amatörlük olacaktır. Bu yüzden tüketicilerin yorumlarına ve şikayetlerine kulak vermek, hatalarınızın farkına varmanızı sağlar.
6- Cevap Vermek, Onlara Değer Verdiğinizi Göstermenin Bir Yolu...
Tüketiciyle olan ilişkinin aşk ilişkisinden çoğu zaman farkı yoktur. Tüketiciler kullandıkları markaların ürünlerine güvenmek isterler. Onlarla aranızda güvene dayalı bir ilişki kurmanız için onları tabir-i caizse ''sallamanız'' gerekir. Tüketiciler ''sallanmadığını'' fark ettiğinde alternatifi bol pazarda diğer ürünlere yöneleceklerdir. Onlara eğer gerçekten değer veriyorsanız twitlerini de önemsemelisiniz.
7- Çünkü Siz İnsani Markasınız, ''Cool''sunuz
Yanlışlarını kabul eden samimi markalar geleceğin trendleri arasında. Tüketicilere tepeden bakmak yerine onlara söz hakkı verirseniz, ''insani marka'' olarak rüştünüzü ispat etmiş olursunuz.
8- Takipçi Sayısını Arttırmak
Takipçi sayısının mikatarından çok kalitesi önemli olsa da yadsınamaz bir gerçek var. O da takipçi sayısı fazla olan şirketin kaliteli şirket olduğu algısı. Twitlere verdiğiniz cevaplar markanıza olan ilgiyi ve takipçi sayınızı arttıracaktır.
9- Twitter Uzun Süre Dünyalı Olarak Kalacak
Pinterest, Instagram gibi servisler dünyayı yakıp kavursa da tüketicilerin sadık yari hala kara toprak. Pardon Twitter... Seneler seneleri kovalarken Face ve Twitter'ın eline su dökebilen oldu mu? Hayır...
Twitter uzun seneler gündemde kalacak, kaçış yok.
10- Online Trafiğinizi Arttırmak
Twitter'da aktif olmanız marka bilinirliğini ve farkındalığını arttırmanız için gerekli. Marka bilinirliğinizin artması, kısaca daha çok görünmeniz online ziyaretçi sayınızı, dolayısıyla kullanıcıların ürün ve hizmet güncellemeleriniz hakkında bilgi sahibi olması demek. Tüketiciye verdiğiniz cevap retwit edilerek bilinirliğinizin artmasına yardımcı olacaktır.
11- Yeni Çağda Pazarlama = Etkileşim
Pazarlamanın 4P'sine 5.P olarak girmesi farz olan kelimelerin başında ''etkileşim'' geliyor. Kullanıcılarıyla görüş alışverişinde bulunmayan, onları eğlendirmeyen markalar çağdışı olarak nitelendirilirken etki-tepki senkronizasyonuyla hareket eden markalar yeni pazarlama anlayışının en büyük gereğini yerine getiriyorlar: Etkileşim
Yoksa siz twitlere hala cevap vermeyi düşünmeyenlerden misiniz?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder