Fakat Apple’ın İpad ve İphone ile yakaladığı başarı, Google’ın pabucunu dama çoktan attı bile. Apple’dan kovulan kurucu yöneticinin küllerinden doğarak gelmesi, geldiğinde ise bilişim sektörünü adeta sil baştan yazması birçok kişiyi şaşırtsa da Steve Jobs’u yakından tanıyanlar durumu olağan karşılamıştı.
İki Güçlü Firmaya Derin Bir Bakış
1- Ciro ve Net Kar: Şirketler sosyal amaçlarla kurulmaz. Bir şirketin başarısındaki en büyük kriterlerden biri elde ettiği gelir, daha önemlisi ise kardır. Net karın yüksek olması, özellikle bilişim sektöründe boy gösteren aktörler için önemli bir kıstas. Büyük bilişim devleri, karlarının bir kısmını daha iyilerini icat etmek için Ar-Ge’ye( araştırma-geliştirme) yatırmak zorunda. Nitekim, Apple Avrupa’yı ve Amerika’yı etkisi altına alana 2008 krizini fırsata çevirip büyümeyi başarırken,bu başarıyı ciddi dolarlar ayırdığı ar-ge yatırımlarına borçluydu.
2008’e kadar göz önünde olan yalnızca iki ürünü bulunan(ipod ve imac) Apple, 2008 sonrasında ipad ve iphone ile tüm dünyaya meydan okudu.
Diğer taraftan Google için de aynı durum söz konusu. Elde ettiği karın bir kısmını yeni hizmetleri piyasaya sürmek için kullanıyor. 2011’de iki şirketin net kar ve ciro rakamları şu şekilde:
Google
Google 2011’de elde ettiği gelirin %96’sını reklamlardan elde ettiğini hatırlatalım.
2011 Geliri: 37,9 milyar dolar
2011 Karı : 9,7 milyar dolar
Apple
2011 Geliri: 108,2 milyar dolar
2011 Karı : 25,9 milyar dolar
*Referanslar: Wikipedia
2011 senesinde Apple Google’ın neredeyse 3 katı kadar kar elde etmiş.
2- Çalışan Memnuniyeti ve Çalışan Sayısı: Apple ve Google çalışanlarına ödediği yüksek ücretler, çalışma ortamı rahatlığı ve zorlu işe giriş mülakatlarıyla lanse edilir hep. Bu durum çalışanların memnuniyetine yansıyor mu, inceleyelim:
Google
Google 2011 Çalışan Sayısı: 32.467 kişi
Çalışanların Memnuniyet Derecesi: 5 üzerinden 3.9
Çalışanların Yüzde Kaçı CEO’yu onaylıyor?: %94
Apple
Apple 2011 Çalışan Sayısı: 60.400 kişi
Çalışanların Memnuniyet Derecesi: 5 üzerinden 3.7
Çalışanların Yüzde Kaçı CEO’yu onaylıyor?: %97
3- Mobil İşletim Sistemleri
Apple iOS, Google ise Android ile piyasayı büyük oranda paylaşıyor. Aralarındaki rekabet yüksek düzeyde ve pazar payları sundukları güncel ürünlere dayalı olarak değişiyor. Aşağıdaki grafikte 2011’in sonlarında iOS satışlarının Android satışlarının ensesinde olduğu görülüyor. iOS’un yalnızca iPhone cihazlarında bulunduğu düşünülürse Apple’ın ne kadar başarılı olduğunu bir kez daha görebiliriz.
Android işletim sistemi olan cihazların satış fiyatı, İOS’lu cihazlara göre daha düşük, fakat bu Android’in İOS’u geriden seyrettiği anlamına gelmiyor.
Aşağıdaki infografikte ios ve android kullanıcılarının memnuniyet düzeyleri karşılaştırılmış. Memnuniyeti değerlendirmek için kullanıcı yorumları dikkate alınmış. iOS kullanıcıları iOS uygulamalarından(app) android kullanıcılarına göre daha memnun. İnceleyelim:
Google ‘ın ürün yelpazesi Apple’a göre çok daha geniş. Google daha çok yazılım üzerine kendini konumlandırırken, Apple elle tutulur gözle görülür cihazlara ağırlık veriyor.
Google
Google Search, Google Docs, Android, Google Maps, Google Alerts, Google Webmaster Tools, Google Trends, Google Insights, Google+
Apple
Mac, iPod, iPhone, iPad ve iTunes.
5- Arama Motoru
Uzun süre Apple’ın Bing’i arama motoru olarak iPhone’a koyabileceği tartışılmıştı, fakat iPhone şimdiye kadar çıkardığı hiçbir modelinde Bing’i varsayılan(default) arama motoru yapmadı.
Ancak Opera, iPhone’un varsayılan tarayıcısı olmaya devam ediyor. Kısacası Apple, Google’ın Chrome ile kurmaya çalıştığı tarayıcı tekelini reddediyor ve Opera ile çalışıyor. Aynı şey ileride piyasaya sürülecek iPhone modellerinde varsayılan arama motorunun Bing’e veya Yandex’e dönmesiyle sonuçlanabilir.
Google’ın Apple’a iPhone’daki varsayılan tarayıcı olmak için 1 milyar dolar civarında para ödediği konuşulmuştu. Apple, Bing’in kendini daha kuvvetli hissetmesi durumunda Bing ile çalışmaya başlayabilir ve bu durum google’ı muhtemelen epey yaralar. Çünkü önümüzdeki seneler mobil dünyanın egemenliği altında geçecek. iPhone’un her geçen sene satışlarını muazzam seviyede arttırdığını düşünürsek, çıkartacağı ucuz modeliyle çok daha geniş kitleye ulaşabilir. İleride böyle bir senaryoya hazırlıklı olunmalı.
Google’ın Apple’a iPhone’daki varsayılan tarayıcı olmak için 1 milyar dolar civarında para ödediği konuşulmuştu. Apple, Bing’in kendini daha kuvvetli hissetmesi durumunda Bing ile çalışmaya başlayabilir ve bu durum google’ı muhtemelen epey yaralar. Çünkü önümüzdeki seneler mobil dünyanın egemenliği altında geçecek. iPhone’un her geçen sene satışlarını muazzam seviyede arttırdığını düşünürsek, çıkartacağı ucuz modeliyle çok daha geniş kitleye ulaşabilir. İleride böyle bir senaryoya hazırlıklı olunmalı.
6- Mobil reklamlar
Geleceğin bilişim senaryosu mobil cihazlar ve sosyal medya üzerinden kurgulanıyor. Google Android’i yaygınlaştırdı ve Adsense ile aynı işi mobil ortamda yapacak bir reklam sistemine ihtiyaç duydu. Android cihazlardaki bu reklam sisteminin adı Admob… Google, Adsense ile web site sahiplerine reklamveren bulduğu gibi, AdMob ile Android uygulama sahiplerine de reklam buluyor. Apple ise iAd ile aynı stratejiyi benimsedi. Apple, İos geliştiricilerine iAd sistemi ile reklam teklif ediyor. Google, Adsense tecrübesine sahip olduğu için iPhone’a göre avantajlı.
SosyalMedyacci’nin Notu: Apple’ın son senelerde yaptığı ataklar, Google dahil birçok rakibinin oyununu bozuyor.
Bilişim sektöründeki şirketler için tehdit her zaman çok büyük. Çünkü daha yeni, ucuz ve kaliteli bir teknoloji eski oyuncuyu bir anda silip süpürebilir. Yani, teknolojinin içinde yer alan hiçbir firmanın gelecek garantisi yok. Chrome’a karşı Opera, AdMob’a karşı iAd ve Android’e karşı iOs, iki firmayı sık sık karşıya getirdi. Apple’ın mobil cihazlarındaki tarayıcısını da Google’ın orta çaplı rakiplerinden Bing ya da Yandex’e çevirmesi tüm dengeleri altüst edebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder