1,5 senede 1 milyar dolar eden çok fazla şirket duymamışsınızdır. Bildiğiniz gibi Instagram bunu başardı. Peki piyasada binlerce iphone&android aplikasyonu(uygulama) bulunurken, instagram’ı bu kadar başarılı kılan neydi?
Yeni medya düzeninde ürünü değerli kılan faktörler nelerdi? Facebook, Instagram için yüksek miktardaki doları neden gözden çıkardı?
Neden 1- Mobil Kullanıcı Verileri: Çoğu yazımda yeni medyanın yalnızca sosyal ağlar olarak algılanmaması gerektiğini, sosyal medyanın alt başlıklarının sosyal ağ, içerik ve veri olduğunu belirtiyorum. Bazı paylaşımlarda okuduğum kadarıyla, Facebook’un Instagram’ı satın almasının asıl nedenlerinden birinin Instagram'ın sahip olduğu 33 milyon kullanıcı datası olmadığı savunuluyor.
Yani, Facebook’un zaten 1 milyar kullanıcı datası var, 30 milyon daha elde etmesi ne işe yarar ki? diye düşünülüyor. Fakat, gözden kaçan şey, Facebook’un sıradan bir müşteri datası almadığı. Tüm medyanın ve ticaretin mobil cihazlara taşınmaya başladığı bugünlerde, 33 milyon aktif mobil kullanıcıya ait bir veritabanı iyi para ediyor. Nitekim, Zuckerberg yaptığı açıklamada ‘’ Facebook ilk defa bu kadar kullanıcısı olan bir uygulamayı satın alıyor, bu çapta büyük satın almaları devam ettirmeyi planlamıyoruz’’ dedi. Diğer bir deyişle, satın almanın sebebini Instagram’ın sahip olduğu kullanıcı sayısı olarak yorumladı.
Neden 2- Rekabet: Google ve Facebook arasında bir rekabet olduğu gün gibi aşikar. İki büyük oyuncu da birbirlerinin önüne geçmek için farklı hamleler yapmak zorunda, aynı zamanda birbirlerinin hamlelerini önceden tahmin ederek önlem almak durumunda. Facebook için bu satın alma bir önlem olabilir. Google, google +’a yatırım yapıyor ve Facebook’un karşısına çıkarmak istiyor, bu yüzden-eğer Facebook satın almasaydı- Google Instagram’ı satın alarak rekabet gücünü arttırabilirdi. Facebook böyle bir tüyo aldıysa erken davranmış olabilir.
Neden 3- Instagram’ın Kendi Başına Oluşturduğu Tehdit: Yeni medyanın anahtar kelimesi ‘’engagement’’ (etkileşim diyelim) oldu ve olacak. Facebook, kazandığı paranın büyük kısmını fotoğrafların altında ''comment'' kısmında yer alan kullanıcıların atışmaları, sataşmaları, yorumları üzerinden sağlıyor. Çünkü resimler Facebook’u Facebook yapan en önemli öğe. Resimler paylaşıldığı için Facebook’a ilgi var. Instagram da tam olarak bunu yaptı. Resimler üzerinden insanları mobil cihazlarıyla sosyalleştirdi. Instagram uzun vadede kullanıcı sayısını arttırabilir ve Facebook’taki birkaç özelliği kendine adapte ederek Facebook'un pastasını tehdit etmeye başlayabilirdi.
Neden 4- Facebook'un Sıradışılaşma İsteği: Tüm sosyal ağlar için birgün demodeleşme riski vardır. Çünkü kullanıcı modaya uyar ve trende yönelir. Kullanıcılar, onları sosyal ağa bağlayacak ögeler olmadığı müddetçe son trend sosyal ağlara yönelme eğilimi gösterirler. Unutmayın ki, Hi5 ve MySpace'in son senelerde yaşamış olduğu hüsran hala konuşuluyor. İşte Facebook da bu hüsranı yaşamamak için ürününü çeşitlendirmek zorundaydı.
Son raporlara göre, kullanıcılar Facebook üzerinde 2011'e göre yarı yarıya daha az oyun oynuyor. Yani, Zynga, Farmville devri yavaş yavaş kapanıyor. Facebook üzerinden oynanan oyunların kullanıcıyı sitede tutmak ve etkileşime sokmak için müthiş bir silah olduğunu dillendirmemize gerek yok. Kısaca bu silah artık son mermilerini boşaltıyor.
Diğer taraftan piyasada tutunmaya başlayan Pinterest, Google+ gibi sosyal ağlar Facebook'un rüyalarını kaçırıyor. Dolayısıyla Facebook ürün yelpazesini genişletmek zorunda kalıyor. Instagram müthiş filtreleriyle Facebook'a yüklediğiniz resimleri farklılaştırabilir. Bu da Facebook için kullanıcıların etkileşime girmesi anlamına geliyor.
SosyalMedyacci'nin Notu: Kendilerini resim üzerine konumlandıran sosyal ağlar son günlerde senede sıçrama yapmış durumda. Bu aralar trendin lokomotifi Pinterest olmaya başladı. Diğer deyişle, kullanıcıların eğilimi resim üzerinden sosyalleşmek oldu. Facebook bu durumu gördü ve Instagram'ı satın alarak akıllıca bir hamle yaptı.
Karşı hamle olarak Google'ın adı Pinterest'i satın alma dedikodularına karışır mı? Bekleyip göreceğiz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder