25 Nisan 2012 Çarşamba

Gündemi Meşgul Edecek 4 Sosyal Medya Trendi

1- Sosyal Medya Analitiği: Herşey güzel bir temenniyle başlamıştı. Müşterilere ulaşılacak ve iletişim kurulacak, ürün tanıtılacak ve satılacaktı. Sırf bu niyetle sosyal medyaya giren ve sosyal medyanın getirdiği yükümlülükleri kaldıramayan çok fazla şirket oldu. Kimi kriz yaşadı, kimi elindeki müşterilerle ne yapacağını bilemedi. Bu durumun en önemli sebeplerinden biri Türkiye’de müşteri datalarına ulaşmanın ne denli ciddi bir durum olduğunun anlaşılamamasıydı. Hoş, bazıları Facebook Insights gibi çeşitli analitik araçlarla sosyal medya performansını ölçmeye çalıştı. Başarılı olanlar kadar verileri yanlış yorumlayanlar da oldu. Ölçümleme ve analiz hatalarından sonra bazı şirketlerin sosyal medya analitiğiyle ilgilenecek bir kişi istihdam etme niyetinde olduğunu görüyoruz. Ölçemediğimiz şeyi yönetemeyeceğimiz kabulümüz olsun, analiz yapamadıktan sonra ölçmenin de bir anlamı olmadığını kavrıyoruz. Web analitiğinin bir parçası olarak sosyal medya ölçümleme ve analitiği 2012 ve sonrası için çok önemli bir iş dalı olacak…

2- Tüketicinin Markayı Deneyimlemesini Sağlayan Kampanyalar: Sosyal Medyanın pazarlamadan çok iletişim için kullanıldığında pozitif dönüşler verdiğini giderek daha iyi kavrıyoruz. Doğru… Tecrübenin yerini çok az şey tutar, tecrübe tek başına yeterli olmasa da…

Danone Activia’nın yaptığı kampanyayı hatırlayalım. Facebook üzerinden fanlarını yarıştırdığı kampanyada şu sorular gözümüze çarpmıştı:
  1. Activia içeceğini tanımlayın
  2. Activia içeceğini çizin
  3. Activia içeceğini pandomim sanatıyla anlatın
  4. Activia içeceğiyle resminizi çekin
  5. Activia kokteyli yapın
Danone görevlileri bu kadar megolaman değil, korkmayın. Yalnızca müşterilerin markayı deneyimlemesini istiyorlar. Nitekim, müşteriyi oyuna dahil eden kampanyalar daha başarılı oluyor ve giderek daha çok marka bunun farkına varıyor.

3- TV Yayınlarının Sosyalleşmesi: Türkiye’nin teknolojiyi günlük yaşantısına entegre etmesi çoğu Avrupa ülkesinden çok daha hızlı oluyor. Hal böyle olunca Türkiye pazarına giren teknoloji şirketlerinin sayısı da her geçen gün artıyor. Örneğin dünyadaki personel sayısının yarısını ar-ge için istihdam eden Huawei’nin 2011 verilerine göre Türkiye’de 700 personeli bulunuyor. Bu kadar hızlı şekilde teknolojiyi rutin hayatına katan Türkiye’de, geleneksel medyanın sosyalleşmesi kaçınılmaz. Çünkü izleyiciler sosyal medyada aktif. Önümüzdeki süreçte haber ajanslarının haberi tedarik etmek için sosyal medya monitoring olayına gireceğini, daha sonra haberi doğrulatmak için kaynak arayışına gireceğini söyleyebiliriz. Yani, anahtar kelime üzerinden marka, kişi vb. arama yapılacak ve sonuçlar filter edilecek.Veya bazı markalar ve kişiler direkt olarak sosyal medyada izlenecek…

Habere ulaşmanın maliyeti ucuzladı, TV yayınlarının da monitor olayının başlaması ve izleyiciyle anlık etkileşime girilmesi bence inovatif(yenilikçi) olacaktır.

4- İçerik Üretmek: Şirketlerin sosyal medyadaki müşterilerin gücünü kabul etmesi biraz zaman aldı, müşterinin gücünü kabul ettikten sonra müşteri ve markaları hakkında söylenenleri takip etmeye başlayan şirketler, yakın zamanda içerik üretmenin de önemini kavrayacak. Turkcell Blog, marka blogu için en güzel örneklerden. 

Bunu Türkiye’de ciddi şekilde yapan başka bir firma var mı bilimiyorum, fakat Turkcell’in müşteriyle yakın bağ kurmaya çalışması fark yarattığını gösteriyor.
Turkcell blogunu ilk gününden beri takip ediyorum, ilk zamanlarda az yorum alan içerikler giderek daha fazla yorum almaya başladı, yani marka bloguna talep artıyor, izleyicisi artıyor.

Turkcell çalışanlarının adeta birer yazar olduğu ve içerik paylaştığı blog, içerik pazarlamanın çalışanların sorumluluklarını etkileyecek kadar ciddi bir gelişme olduğunu gözler önüne seriyor.

Artık şirketlerin birer ruhu olduğunu, marka çalışanlarının aramızdan birileri olduğunu insanlara göstermenin zamanı çoktan geldi.

SosyalMedyacci’nin Notu: İnternet sürprizlere her zaman açık, çünkü teknolojinin nereye gideceğini çoğu zaman kestirmek güç.Pinterest’in popüleriteye ulaşma hızı herkesi şaşırttı. Yakın gelecek bize daha büyük sürprizleri de gösterecek, biraz bekleyelim. 

Yine de yukarıdaki trendlerin gücü değişmeyecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder