2 Şubat 2012 Perşembe

Sentiment Analizi Sosyal Medyada Ne Derece Mümkün?

Sentiment analizi ‘’veri madenciliğinden düşünce madenciliğine geçiş’’ olarak tanımlanabilir.

Bir CRM programında müşteri geribildirimleri  başlıca; şikayat, öneri ve övgü   olarak gruplandırılır. Bu programdan istatistiki veriler alınırken geribildirimler alt gruplarına ve sayılarına göre ayrıştırılır. İstatistiki bir veri alınabilmesi ve bu verilerin tahlili için,CRM programındaki geribildirimlere yanıt veren kullanıcıların gelen feedbackleri uygun grup altında(öneri,şikayet,öneri, övgü) dikkatli şekilde kaydetmeleri gerekir.


Sentiment analizi ise bu CRM operasyonun, teknolojik ve teknik yazılım altyapısıyla düşünce okuma biçiminde ortaya çıkışıdır. Yalın bir dille Sentiment analizi; online mecralarda hakkınızda geçen ögeleri, olumlu, negativ veya pozitif diye gruplamaya yarar. Sentiment analizi = Düşünce tahlili.

Twitter Sentiment, Radian6, Sysomos, Socialmention, Alterian, Brandwatch gibi sosyal medya izleme araçları sentiment analizi yapabilirler. Fakat bu araçlar İngilizce odaklıdır. Düşünce tahlilin olabilmesi için sentiment yazılımının bir insan gibi hareket etmesi gerekir. Bunun için de programlara çeşitli olumlu ve olumsuz kelimeler, kelime yapıları tanımlanır.

Sentiment Analizi Mümkün Mü?

Ne yazık ki bu programlardan alınacak sentiment analiz sonuçları tartışmalı. Örneğin, aşağıda Socialmentionda yapılmış Adolf Hitler taraması var ve sonuça göre; Hitler hakkında 136 pozitif, 29 negativ, 538 ise nötr kanı var. 136 yorumun pozitif olduğunu varsaysak dahi nötr diye tanımlanılan cümleler incelendiğinde aslında çoğunun nötr olmadığı da anlaşılıyor.
















Türkçe dili için Sentiment analizini düşündüğünüzde hal biraz daha karmaşıklaşıyor. Çünkü Türkçe sonradan eklemeli bir dil. Aşağıdaki cümleleri inceleyelim ;


1- Ben X markasını bazen raflarda bulamayabiliyorum.
2- Y markası temizliğe biraz daha özen göstermeli.                       
3- Aslında Z markasının ürünlerini de beğenmiyorum değil.

Listeyi uzatmak mümkün…Elbette sosyal medya takip araçları çeşitli algoritmalarla hata paylarını temizlemeye çalışıyorlar, fakat durum hala çok tartışmalı. Kaldı ki birden fazla araç kullandığınızda her biri farklı sonuçlar veriyor…

Türk markaları için Sentiment analizinden yola çıkarak marka politikalarına yön vermek hala son derece tehlikeli. Markanızı online ortamda takip edecek, ölçecek, biçecek bir ‘’İNSAN’’ hala gerekli.
Sentiment analizinden daha sağlıklı sonuçlar alabilmek için istatistik uzmanlarıyla çalışmalı, çeşitli deneme yanılma yöntemleriyle muhtemel hata payları ortaya çıkartılmalı ve denklemler kurulmalı. Social CRM’in tüm altbaşlıkları düşünüldüğünde Sentiment analizi güvenilirlik bakımından son sırada geliyor…

SosyalMedyacci’nin Notu: Şirketiniz için bir sosyal medya takip aracı satın alacaksanız veya bu iş için bir şirketle anlaşacaksanız; satın alma ve araştırma sürecine yazılımcılarınızı, programcılarınızı, hatta istatistikçilerinizi sokun. Bu analizin hangi altyapı ve hangi kodlarla yapılacağını inceleyin.

Deneme sürecinde tüm programların deneme sürümünü talep edin, gerçekte olmayan hayal ürünü bir marka yaratarak, Twitter’da, bloglarda ve forumlarda bu markayla ilgili 100-200 tane cümle yazın. 100 cümle yazdığınız varsayımı altında;

50’si olumlu, 25’i olumsuz, 25’i nötr olsun. Daha sonra yarattığınız fake markayı deneme sürüm izleme araçlarıyla aratın, gelen sonuçları inceleyin. %50 pozitif, %25 negatif, %25 nötr sonucunu teyit ediyor mu veya doğru sonuca ne kadar yaklaşıyor. İstatistiki anlamlılık elde edebiliyor musunuz? Cevabınız hayırsa, bir kez daha düşünün… 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder