22 Şubat 2012 Çarşamba

Sosyal Medya Uzmanı(?)’nın Ezberlemesi Gereken 4 Analitik Aracı

Gün geçmiyor ki yeni bir sosyal medya mesleği piyasaya çıkmasın. Sosyal Medya uzmanı, SM stratejisti, SM danışmanı, SM yöneticisi. Bunun sonu nereye gider bilinmez, fakat gerçek olan şu ki şirketler artık sosyal medya yetisi olan işgücünü istihdam etmeye başladılar.

Bugün itibariyle kariyer.net’te içinde ‘’sosyal medya’’ geçen 182 iş tanımı var. 



Trend izlendiğinde bu rakamın sürekli ilerlediğini göz önünde tutmak lazım. Çoğu şirket sosyal medyayı yalnızca bu işin uzmanlarından değil, dijital pazarlama uzmanından, marka yöneticilerinden, satış-pazarlama müdürlerinden, CRM yöneticilerinden ve marka iletişim uzmanlarından da beklemekte. Diğer bir deyişle, sosyal medya çoktan bu mesleklere bulaşmış durumda. Sosyal medya bilgisinin neredeyse her iş kolundan talep edilmesi, önemli bir soruyu gündeme getiriyor. 

Sosyal medya yeterince anlaşılamadı mı?

Böyle olumsuz bir durum, büyük bir korku ve yanılgının başlangıcı olabilir. Bu işe önemsiz, yalnızca bir detay olarak bakılması sosyal medyanın yanlış ellere teslim edilmesine neden olur ki bu piyasada yer alan ve işi hakkıyla yapan tüm sosyal medya profesyonelleri için adeta kabus demek. Bir musluk tamircisine muhasebe kayıtlarını tutturmak, özlük işlerine bakan bir insan kaynakları personeline finansı teslim etmek veya bir pop yıldızını basketbol takımının başına geçirmek kadar tehlikeli bir durum. İşte bu muhtemel durumdan sosyal medyayı temizlemek için uzmanların ezbere bilmesi gereken 5 aracı inceleyelim:

1- Twitter Analytics:  Trendleri takip eden, online mecradaki müşteri davranışlarını inceleyen, web ve müşteri analitiğine dair çoğu bilgiye hakim bir kişi sosyal medyanın hakkını verebilir. Günümüzde yükselen  sosyal ağ değeri Twitter. Dolayısıyla twitterdaki verilerin analizini yapmak, şirketle ilgili hangi bilginin, ne zaman, ne kadar twitlenebileceğini tahmin etmek, twitter verilerini inceleyip yorumlamak ve bu bilgileri şirketi ileriye götürmek için kullanmak önemli. Twitter analitiği yapan topsy ve tweetreports gibi onlarca araç var. Topsy’nin kullanımı her geçen gün artmakta. Twitter’ın da son zamanlarda sunduğu kendi analitik programı, twitter’ın web sitenize ne kadar trafik gönderdiği, web sitenizden twitter’da ne kadar paylaşım yapıldığı gibi verileri sunuyor. Fakat bu hizmet şu anda çok iddialı değil ve geliştirilmesi gerek. Bu konuda önerimi sabit tutuyor ve tweetreports diyorum: Tweetreports’un tanıtım videosuna göz atalım:


2- Youtube Insights:  Youtube’un analitik servisi olan insights, her sosyal medya profesyonelinin işine yaramayabilir. Eğer şirket youtube’u mecra olarak seçmiyorsa ve hizmetine dair hiçbir videoyu youtube’a upload etmiyorsa o şirket için denecek tek şey: Büyük Kayıp.

Youtube’un kendi bloğuna göre; 2011’de youtube’a her dakikada  48 saat uzunluğunda video eklendi. Kısaca dakikada yüzlerce video…  Günde 3 milyar ziyaret alan bir mecrayı kullanmak istemiyorsanız çıldırmış olmalısınız. Şirketinizin böyle bir politikası olmasa dahi hizmetinizi, personelinizi, yaptıklarınızı, planlarınızı anlatan iyi kalitede çekilmiş görüntüleri youtube’a upload edin. Aslında SM profesyonelinde olması gereken en önemli özelliklerden biri de şirketi potansiyel pazarlara teşvik etmek. Peki youtube’a bir şekilde girdiniz, ya sonra? 

Cevap: Youtube Insights. Ölçün, ölçün, ölçün. Ne kadar başarılısınız? İyi bir kitleye ulaştınız mı? Başarılı olan videolarınız neler? Başarı için youtubeoptimizasyonunu ihmal etmeyin.

3- Facebook Insights: Gerçek şu ki Facebook’un belini henüz hiçbir sosyal ağ bükebilmiş değil. Socialbakers’ın cari verilerine göre Türkiye’de kullanıcı sayısı 35 milyon 409 bin olan, dünyada ise Ağustos itibariyle 1 milyar kullanıcıya ulaşması beklenen Facebook, şirketlerin en iştahlı olduğu sosyal mecra. Hal böyle olunca aktivitelerinizi takip edecek, facebook analizinizi iyi şekilde değerlendirecek bir araca ihtiyacınız var. İşte bu araç Facebook Insights. Youtube’un insight, twitter’ın ise analytics ile yaptığını Facebook insights ile yapıyor. Sayfanızı like eden aktif fanlarınızın cinsiyet dağılımı, içeriklerinizin like sayısı, fanlarınızın yaşadığı ülkeler, engagement oranları gibi bilgiler bu analitik servis ile mümkün.

4- Google Analytics: En önemli aracı en sonda paylaşalım. Tüm analitik servislerin tam tabiriyle ‘’babası’’ Google analytics. Kullanıcının web sitenizle ilgili online davranışlarını inceleyen bu servis, verdiği ayrıntılı verilerle ne için google’a ait olduğunu kanıtlayan nitelikte. Kullanıcının hangi sayfada ne kadar süre kaldığını, siteyi ziyaret eden farklı kişi sayısını, yeni ziyaretçi sayısını, sitenin hızını, siteden hemen çıkma oranını ve daha nice bilgiyi ücretsiz olarak sağlar. Şirketin kurumsal web sitesiyle SM’de başarı yakından ilgilidir.Tüm çabalara rağmen SM aktivitelerinde yukarı bir ivme olmuyorsa bunun sebeblerinden biri şirketin kurumsal web sitesine girip tatmin olmayan ziyaretçilerdir. Bu nedenler incelenip sitede gerekli iyileştirmeler yapılmadan, SM politikalarının başarıya ulaşması sürekli gecikecektir.

SosyalMedyacci’nin Notu: Dijitalleşen dünyada web ve SM analitiği gelecek vadeden mesleklerin başında geliyor. Büyük bir ihtimalle yakın gelecekte, istatistik, müşteri&web analitiği ve SM pazarlama konularını harmanlayabilen kişiler revaçta olacak.  Önleminizi alıp, şimdiden web analitiği hakkında uzmanlaşmanız size büyük fayda getirecektir…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder