1 Şubat 2012 Çarşamba

Sosyal Medya Pazarlama Çabaları için 5 Stratejik Nokta

Geleneksel pazarlama faaliyetlerinizi destekleyecek Sosyal Medya Pazarlama çalışmalarına karar verdiniz. 
Bu konuda isteklisiniz ve oluşacak maliyetleri göze aldınız. Çünkü bu oluşan yeni pazarda kaybettiğiniz her gün rakiplerinizin hanesine yazılıyor. Başarıya ulaşmak için nelere dikkat etmeniz gerekir, inceleyelim :

1- Krize hazırlıklı olmak: Olumsuz bir madde ile başlamak her ne kadar yıldırıcı olsa da, şirketinizin bir sosyal medya kriz eylem planı olması hayati öneme sahiptir. Sosyal medyanın diğer pazarlama aktivitelerinden en önemli farkı, hataya toleransının neredeyse sıfır olmasıdır.


Rutin faaliyetleriniz kaynaklı, geleneksel iletişim araçlarının etkisiyle başlayan bir kriz dahi, atılan birkaç twitle virüs gibi yayılabilir.

Bu noktada Sosyal Medya Pazarlama Stratejinize bir kriz eylem planı eklemeniz, sonradan gözyaşı dökmemeniz için gereklidir.

2- Sosyal Medya Pazarlama Stratejisinin belirlenmesi: Bir plana bağlı ilerlemeyen pazarlama çabaları sizi yarı yolda bırakacaktır. Uzun bir yola çıkıyorsunuz ve valizinize gerekli eşyaları koymalısınız. Ne kadar bütçeye ihtiyacınız olacak, kendinizi tamamıyla bir ajansa mı teslim edeceksiniz yoksa şirket içinde bir sosyal medya ekibi de kuracak mısınız? Hedefleriniz neler?  Referansı iyi ve yaratıcı kampanyalarla ilgi odağı olan sosyal medya ajansları hangileri… Elinizde bir yol haritanız yoksa, gideceğiniz yol yol değildir…

3- Güçlü yanlarınızı bulmak: Neredeyse her şirketin rakiplerine kıyasla daha iyi olduğu bir nokta vardır. Kimi şirket rekabetçi fiyatlarına, kimisi tecrübeli çalışanlarına, kimisi ise kurumsal itibar ve marka değerine güvenir. Bu maddeleri yeniliklere adaptasyon hızı, çalışan memnuniyeti, teknolojik altyapı gibi hususlarla çeşitlendirebiliriz.

İşte bu maddelerden biri veya birkaçı, markanın kendini hangi özellik üzerinden konumlandırması gerektiğini belirler. Rekabetçi yanlarınızı bilin ve sosyal medya kampanyalarınızı bu özellikleriniz üzerinden pazarlayın. Müşterilere verdiğiniz mesajlar, arkasında duracağınız hizmet ve özellikleriniz olmalıdır.

4- Zayıf yanlarınızı bilmek: Güçlü yanlarınızı tanımanız kadar, zayıf yanlarınızı da iyileştirmeye çalışmalısınız. Sosyal Medya takip araçları size bu bilgileri sağlayabilir. Müşteriler veya potansiyel alıcılar, hakkınızda ne düşünüyor, olumsuz algı yarattığınız noktalar neler, bunların cevaplarını online ortamda hakkınızda dönen konuşmaları izleyerek öğrenebilirsiniz. ‘’Free Social Media Monitoring Tools’’ diye Google araması yaptığınızda karşınıza birçok ücretsiz yazılım çıkacak. Deneyin…

5-Yeni ‘’P’’ lere önem verin: Kotler’in 4P’si( Product,Promotion,Place, Price) dijitalleşen dünya ve sosyal medya ile dünyanıza yeni ziyaretçiler eklemek zorunda. Bunlar da Pace(Hız), PR, Process(Süreç) ve Person(insan). Process, bize müşteri segmentasyonu, müşteri arttırma ve yeni iletişim kanalları yaratma çabalarını ifade ediyor.  Unutmayın ki Sosyal Medya Pazarlama çabalarınız her zaman yeni ‘’P’’ leri önemsemelidir.

SosyalMedyacci’nin Notu: Yukarıdaki maddeler SM pazarlama çabalarınızda başarılı olmanız için kilit rol oynayacaktır. Hedeflerinizi tutturduğunuzda ve zirveye çıktığınızda dahi,o noktada kalmak- günümüzdeki rekabetçi pazarda- giderek zorlaşmaktadır. Ben Sweetland’ın düşüncelerine ekleme yaparak bitirelim:

Sosyal Medya Pazarlama faaliyetlerinde başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değil.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder