27 Kasım 2011 Pazar

Facebook’ta ‘’like’’ odaklı sosyal medya?


Sosyal medyaya adım atan birçok şirketin ilk olarak düşündüğü sosyal medya politikası Facebook hesabındaki like sayısını arttırmaktır.


Eğer sosyal medyadaysanız potansiyel müşterilere sesinizi duyurmak ister, yeni bir ürünüzü tanıtır,kampanyalarınız hakkında bilgil verir, fanlarınızla direkt iletişime geçerek taleplerini öğrenir, çeşitli analizlerden sonra taleplerine uygun ürünler arz edersiniz.


Sesisinizi facebook’ta duyurmak için elinizdeki en önemli ücretsiz argüman ise kendinizi beğendirmektir.Kişilerin sizi takip etmesi, durum güncellemelerini görerek hizmetiniz hakkında bilgi alması’’ like’’ edilmenizle olacaktır.
Peki like sayısını arttırmak tek hedef mi olmalıdır?

Çoğu sosyal medya hesabının yönetiminde bu hata mevcuttur. Sosyal medya stratejisini takip edilmek ve like edilmek ile doğrudan ilişkilendiren şirketler ve sosyal medya uzmanları aslında çalıştıkları kuruma büyük zarar verirler.Bunun nedenleri ;

1-  Sizi like eden kişiler potansiyel müşterileriniz olmalı ve hedef kitleniz olmalıdır. Dolayısıyla like sayınızı arttırmak için yapacağınız girişimler iyi irdelenmelidir. Bir bebek şampuanı hesabını, örneğin;johnson’s baby şampuanı bebeği veya çocuğu olmayan kişilerin like etmesi veya bu kişilerin like ettirilmeye çalışılması mantık dışıdır.

Bunun için sizi like eden kişiler, hizmetinizi deneyimlemiş veya hzmetinizle yakından ilgili kişiler olmalıdır.


(Örneğin bir havayolu şirketinin‘’ bizi facebooktan takip edin’’ bannerları havacılık forumlarında bulunmalıdır. Çünkü bu forumlardaki kişiler sık uçan kişiler ve havacılığa ilgisi olan kişilerdir.)

2-   Sosyal medyada anahtar kelime ’’ etkileşim’’dir. Örneğin ; 200 bin like sahibi fakat paylaşımları toplamda 50 kere beğenilmiş ve 50 kere paylaşılmış bir şirket, sadece 50 bin likeı olan ,fakat paylaşımları 500 kere beğenilip 500 kere paylaşılan bir şirkete göre daha etkili bir sosyal medya politikası izliyor demektir.

Sosyalmedyacci'nin notu: Like edilmek her şey değildir, esas savaş likelandıktan sonra başlar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder