14 Aralık 2011 Çarşamba

Microsoft kendi sosyal ağını mı kuruyor?


Bu yazıyı yazmamın sebebi Chip dergisinin Aralık sayısında yer verdiği Microsoft'un Socl.com ile sosyal ağ hizmeti sağlamaya başlayacağı iddiası...


Haberde Microsoft'un pazarı tek başına Facebook'a ya da Google'a teslim etmek istemediği, bu yüzden kendi sosyal ağını vitrine çıkaracağından bahsediliyor.

Kısa bir süre önce bir internet sitesi domainleri kontrol ederken socl.com olan alan adını Microsoft'un aldığı bilgisine ulaşıyor. Siteye girip baktığında Facebook ve Twitter giriş butonlarının yer aldığı bir resimle karşılaşıyor. Tabii bu durum Microsoft'un kendi sosyal ağını oluşturma planları yaptığı algısına neden oluyor.


Bu dedikodu yayılınca Microsoft'tan bir yetkili projenin şirket içi bir çalışma olduğunu ve yanlışlıkla internette yayınlandığını açıklamak zorunda kalıyor.
Medyaya hakim olan en yaygın görüş, Microsoft'un bilerek böyle bir siteyi faaliyete geçirdiği ve bu yolla rakiplerinin tepkilerini ölçerek piyasanın nabzını yoklama yolunu seçmiş olabileceği yönünde.

Benim görüşüm ise,piyasada dolanan yaygın kanının aksine socl.com sitesinde kısa süreliğine barınan'' Tulalip'' kaosunun, Google+, Twitter veya Facebook'a rakip olarak tasarlanmış bir seçenek olmadığı yönünde.

Socl.com üzerinden Facebook ve Twitter'a giriş izni veren Tulalip'in, bir nevi sosyal medya yöneticisi şeklinde kendini konumlandırması büyük olasılık.
Microsoft,Bing'i de faaliyete geçirdiğinde piyasalarda oluşan kanının aksine Bing'in bir arama motoru olmadığı,bir karar verme motoru olduğu üzerinde durmuştu. Hatta çıkış sloganı, ''dünyanın yeni bir arama motoruna ihtiyacı yok ama bir karar verme motoruna ihtiyacı var'' olmuştu.

Yani Microsoft en baştan, Google ile rekabete girmek yerine bu savaşı çoktan kaybettiğini kabullenerek, ikincil çözümler bulma yoluna gitmişti.

Socl.com ile de Microsoft'un Twitter ve Facebook görsellerine yer vermesi bu savaşa girmeyeceğini, fakat ikincil akıllı bir çözüm sunacağını gösteriyor.

Aslında çok mantıklı bir karar. Piyasadaki açıkları bularak onların üzerine gitmek semantik web çağına Bing ile adım atan Microsoft'un rekabet gücünü perçinliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder