9 Aralık 2011 Cuma

Sosyal Medya nasıl ölçümlenir? En iyi Sosyal Medya Araçları nelerdir?


Sosyal Medya Araçları neden önemlidir?

"You can't manage what you can't measure." demiş ünlü Amerikan istatistik profosörü William Edwards Deming. Yani ‘’ölçemediğin şeyi yönetmezsin’’.

Sosyal medyada var olmak ve için onu yönetmek zorundasınız. Yönetmek için ise ölçmek...
Kaç kişi hakkınızda tweet yapmış, hangi kampanyanız ilgi görüyor? Hakkınızda dolaşan dedikodular neler? Doğru olmasa dahi bu dedikoduları kaç kişi beğenmiş ve konuşmayı sürdürmüş? Sosyal medyadaki görünürlüğünüzün derecesi nedir? Rakiplerinizin durumu nedir? Rakiplerinize göre güçlü ve zayıf yanlarınız neler? ( sosyal medya için SWOT analizi yapılabilir ) Hakkınızdaki yorumların kaç tanesi pozitif kaçı negatif?

Bu soruların cevaplarına birçok sosyal medya izleme aracından ulaşabilirsiniz. Bu sosyal medya takip araçlarından özellike ücretli olanları istatistiksel sonuçların yanında grafiksel veriler de veriyor.
Birçok farklı seçenek arasında gitgeller yaşamamanız için deneyimlediğim hizmetlerden en verimlilerini sıralayım :
     Socialmention: Socialmention’u öne çıkaran en önemli özellik ekranın sol üst köşesinde verdiği anlamlı ve işe yarayan istatistiki bilgiler. Göz atalım:
    Strength : Markanızın sosyal medyada bahsedilme şiddetini gösterir.
Sentiment : Pozitif olan yorumların negatif olan yorumlara oranını gösterir.
Passion : Markanızdan farklı kişiler bahsediyorsa passion oranı düşük örn ; %20, belirli bir grup ya da birkaç kişi bahsediyorsa passion oranı yüksek olur. Örn; %55.
Range : Markanızın sosyal medyadaki etki ve yayılım alanını gösterir.
Bu istatistiksel alanın altındaki kısımda da en son markanız hakkında ne zaman konuşulduğu, kaç kere retweetlendiğiniz ve kaç bağımsız yazarın hakkınızda konuştuğu bilgileri yer almaktadır.
Aşağıda verilerin doğru olup olamayacağı hakkında bir incelemem var. Örnek olarak aynı sektörde faaliyet gösteren iki şirketi seçtim. Biri ‘’michelin’’ diğeri ise ‘’ kumho’’. Bu markaların kafanızda yaptığı çağrışımları aşağıdaki sonuçlar doğruluyor bence.
Twazzup : Twazzup çok iyi bir twitter araması yapmakta, kullanmaktayım ve gerçekten ayrıntılı bir şekilde arama yapıyor.
Google alert ve Yahoo alerts : Hakkınızda google veya yahooda endekslenmiş bir sitede geçen herşey mail kutunuza düşüyor.
Howsociable : İşin biraz reklam ve hızlı tüketime ait kısmı. Online ortamda ne kadar sosyalsiniz, yani ne kadar piyasanız var? Fakat dikkat çekici.
Wildfire : İki markanın sosyal medyadaki durumunu mukayese ediyor. Rakibinizin akıbetini merak ediyorsanız sizin için biçilmiş kaftan.
Yukarıda bahsedilenler sosyal medya uzmanları için muazzam yol göstericiler. Ücretsiz olmalarına rağmen verimleri hiç de küçümsenemeyecek boyutta. Eğer bu işe bütçe ayırmayı düşünen kurumsal büyük bir şirket iseniz radian6 ve sysomus iki mükemmel seçim olacaktır.
Zaten referansları çok şey anlatıyor.
Radian6’in referansları : Pepsi, Activision, Ups, Logitech, Loreal
Önümüzdeki yazılarda diğer sosyal medya takibi yapan araçları da inceleyeceğiz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder