5 Haziran 2012 Salı

Yeni SEO’da Kaçınmanız Gereken 5 Hareket – ÖNEMLİ

Google zeka işini biraz abarttı mı bilmiyorum ama semantik web ile birlikte gelen algoritmaların yapay zekaya sahip olması olayı SEO kavramını tersdüz etti. Aslında arama motorlarında 1. sıraya yerleşmek için yapılanların çoğu ''aşırı seo'' kavramına dahil hareketlerdi. Google, bir yakalasam affetmem diye basbas bağırırken bu çağrıya kulak tıkayıp direnenler oldu, fakat çoğu artık yok ya da oldukça gerilere atıldılar.

Google'ın her zaman için yapmak istediği şey, üreteni, faydalı içerik sağlayanı ödüllendirmek, bu doğrultuda verebileceği en güzel ödül ise sizi önlerde göstermek. Geçmiş zamanlarda hak etmemesine rağmen istedikleri anahtar kelimelerde seo hileleriyle önce çıkanlar olsa da Google 25 Mayıs 2012 tarihli son penguen güncellemesiyle fazla seoyu hoş karşılamadığını belli etti. Açık bir şekilde ‘’overoptimization’’ kelimesinden bahsetti.

Artık iyice gün yüzüne çıktı ki;

Google, insanlara değerli bir bilgi arşivi sunmak istiyor, gereksiz ve değersiz ayrıntılarla zaman geçirmenizi istemiyor, birikimi göstermek istiyor, otoriteyi göstermek istiyor ve bunu hileyle yapmaya çalışanların biletini kesiyor ki üst sıraları hak eden ve hak etmeyenler ayrılsın. Blogu açtığımdan beri amacım okuyucularımı gerçek bilgilerle buluşturmak, vizyonlarını genişletmek ve blogu takip ettikleri için kendilerini özel hissettirmekti. Yukarıdaki başlıkta gördüğünüz gibi içi boş olan 5 noktadan bahsetsem, sizi oyalasam, vicdanım rahat etmezdi. Kaldı ki bunu da yapabilirdim, yazıyı bir güzel baştan sona okurdunuz ve bittiğinde birşey öğrendiğinizi düşünüp hiç birşey öğrenemezdiniz. Neyse ki böyle biri değilim:)

Sosyal Medya blogunda seo’nun ne işi var diyenler, içerik-sosyal medya, yeni medya gibi kavramları pek anlayamamış olacaklardır ki en azından sizin bu kişilerden biri olmadığınızı düşünüyorum. Diğer yandan 2 ayda bir tane seo yazısı yazıyorum ki bu konu hakkındaki gelişmeleri, yenilikleri okuyucularım bilsin. SosyalMedyacci’yi takip eden miktarca azımsanamayacak, hatırı sayılır sosyal medya ajansları ve çalışanları, yöneticileri olduğunu biliyorum. Aşağıdaki bilgiler tüm okuyuculara gelsin, bu bilgiler benim tarafımdan denenmiş, araştırılmış, incelenmiş, değerli bilgilerdir. Harfiyen dikkat etmeniz blogunuz, içeriğiniz ya da internetten satış yaptığınız siteniz gibi her türlü ‘’content’’ için faydalıdır.

İşte Kaçınmanız Gereken 5 Nokta;

''25 Mayıs 2012 arama motoru optimizasyonunun baştan yaratıldığı tarih olarak kayıtlara geçecektir. Kara listeye alınmış soe tekniklerini çöpe göndermeyenler google'ın son sayfalarından kendilerine yer ayırabilirler. Artık SEO yerine OES kavramından bahsetmenin zamanı geliyor, yani tersten seo... Yaptığınız çoğu seo çalışmasını altüst edecek kararlar almak, yalnızca içeriğe odaklanmak, seosuzlaşmak... Şimdiye kadar bildiğiniz çoğu SEO hareketinin tersten okunuşu: OES. ''

1- Anahtar Kelime Üzerinden Site İçi Çapraz Linklemeyi Sınırlandırın

25 Mayıs'tan önce yazdığım birkaç makalemde site içinde anahtar kelime üzerinden çapraz linkleme yapılmasını önermiştim. Örneğin; bir makalenizin başlığı: '' Sosyal Medyada İçerik Pazarlama Nasıl Yapılır?'', bir diğer makalenizde ise yine içerik pazarlamadan bahsediyorsunuz. Bu diğer makalede eğer '' Sosyal Medyada İçerik Pazarlama...... makalenize anahtar kelime üzerinden link verirseniz (yani ilk sıralarda görünmek istediğiniz kelime olan ''içerik pazarlama'' kelimesi üzerinden link verirseniz) google bu duruma şüpheyle bakmaya başlıyor. Bunu tüm site içeriğinizde bir kereye mahsus yapabilirsiniz, fakat birden fazla yapmanızı kesinlikle önermiyorum. Bunun yerine anahtar kelimeniz yerine aynı anlamı taşıyan başka bir kelime üzerinden backlink verin ya da ''burayı tıklayın'' vb. kelimeleri kullanarak link verin.

2-  Anahtar kelime Üzerinden Çok Fazla Backlink Almak

İlk maddede site içi optimizasyon ile ilgili bilgi bir durum söz konusuydu. 2. madde ise site dışı optimizasyon ile ilgili. Başka bloglardan backlink toplamak için yorum yapıldığını biliyorsunuz, ya da başka sitelerin anahtar kelime üzerinden backlink almak için sık sık kullanıldığını. Bu hareketler de ''overoptimization'' konusuna giriyor. Anahtar kelimelerinizi başka sitelere sık sık yazıp, sitenize link vermeyin. Google artık bir sorun olduğunu anladı.

3- Özgün Olan İçeriğin Azlığı Ya da Kopya İçerik Sorunsalı

Sitenizde daha önce başka yerde yazılmamış bir içerik çok az bulunuyorsa, başkalarından araklaya araklaya bir site oluşturuyorsanız geçmiş olsun... Özgün içeriğiniz arttırmalısınız. Aslında bu konunun en büyük sebeplerinden biri insanımızın olduğu yerde oturup ayağına gelenleri kabul etmesi, beklemesi. Araştırın, yorumlayın, düşünün, deneyin... Belki ben sizi şu an yanlış bilgilendiriyorum, nasıl emin olabilirsiniz ki? Belki birazdan sitenizi mahvettirecek kararlara vesile olacağım... ( Korkmayın, yapmam öyle birşey)

4- Anahtar Kelimeleri Sık Tekrar Etmek

Penguin algoritmasının update edilmesiyle birlikte bazı site sahipleri sitelerinin çok gerilediğini belirtiyorlar. Bu siteleri açıp araştırdığınızda anahtar kelime yoğunluklarının üst düzeyde olduğunu görüyorsunuz. Önerim;anahtar kelimelerinizin tüm site içeriğindeki yoğunluğunun yüzde 3-4’ü geçmemesi. Algoritma artık zeki, hangi kelimelerde ilk sıralarda görüntüleneceğinizi zaten kendisi anlıyor, boşuna ona birşeyleri dayatmanıza gerek yok.

5- Arama Motorunu Düşünerek İçerik Hazırlamak

Penguin güncellemesinin getirdiği kavram ‘’full doğallık’’. Penguin, Google’ın içindeki her türlü yabancı maddeyi ayırmak istiyor… Boşuna karışıklığa yol açan abartı tekrarları istemiyor. Google, arama motoruna göre içeriğini hazırlayanı değil, okuyucu için içeriğini hazırlayanı önlerde görüntülemek istiyor. Kandırılmak istemiyor, kendini aldatanı cezalandırıyor. Penguin güncellemesi google’ı tamamen semantik webe entegre etmek için odaklanmış ve hakkını veriyor.

SosyalMedyacci’nin Notu: Gelecek güncellemelerle Google’ın geri dönüşü olmayan yollara gireceğini düşünüyorum. Geçmişte seo için  yapılan aşırı hareketler yeni güncellemelerle iyiden iyiye gün ışığına çıkacak. Özgün içerik daha çok kazanacak… Bu yüzden sitenizi şimdiden geçmişte yaptığınız yapay seo çalışmalarınızdan arındırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder