29 Mart 2012 Perşembe

İnfografiklerin Yaygınlaşmasının 3 Çarpıcı Sebebi

Info ve graphic sözcüklerinin birleşmesiyle meydana gelen ‘’infografik’’ kavramı özellikle son 2 senede çok ciddi sektörler yarattı.( Infografik nedir? Bir olayın veya bilginin görsellerle desteklenerek anlatılmasıdır.)

İnternette araştırma yaptığınızda yalnızca infografik tasarlayarak yaşamlarına devam eden birçok şirket olduğunu görebilirsiniz. Aynı şekilde serbest çalışan birçok grafiker de kendini yalnızca infografik üretmeye adamış durumda.

İnfografikler neden giderek önemli hale geliyor?

1- ’Veri’’ giderek önemli hale geldi: Müşteriyi elde tutmanın maliyeti giderek artıyor, sektörlerde rekabet yüksek. Özellikle dışa açılan ekonomilerde yerli şirketlerin, yabancı rakipleri piyasaya müthiş bir rekabet gücüyle geliyor, dolayısıyla yerli piyasada lider konumunda olan firmanın ayakta kalabilmesi için müşteriyi bağlaması gerek. Müşteriyi bağlaması içinse müşterinin neden hoşlandığını, neyi niye tercih ettiğini bilmesi gerek. Bunu yapmak için müşteri verilerine ihtiyaç var. Müşteri verileri geleneksel yöntemler olan anketleme modeliyle her ne kadar yürüse de tüketici davranışlarını anlamaya yönelik online araçlar artık daha önemli. Çünkü müşteriler daha çok online.

Kabulümüz müşteri verilerinin elde edilmesiyse, bu amaç doğrultusunda araçlarımız da online pazarlama araştırmasına yönelik analitik araçlar ve başta sosyal medya analitik servisleri olmak üzere internetin bize sunduğu birçok servis.

Veri önemli ise bilgi önemli, bilgi önemli ise pazarı gösteren istatistiki bilgi önemli. Kısaca, bilgi hak ettiği yerde ve para ediyor.

Fakat bilgi nasıl ifade edilecek?

‘’A picture is worth a thousand words’’(Bir resim bin kelimeye bedeldir) sözünü hatırlayın. Grafikler ve resimler bilgiyi sunmak için en etkili yöntem.

2- Marka Bilinirliğini Arttırıyor: İnfografikler viral etkiye sahip, insanlar infografikleri paylaşmayı seviyor. Bu yüzden marka bilinirliğini arttırmak için şirketler infografikleri araç olarak kullanıyor, ellerindeki datalarla ürettikleri (ürettirdikleri) infografikleri piyasaya sunuyorlar. Özellikle pazar araştırması yapan, dijital pazarlama ve sosyal medya alanında faaliyet gösteren kurumlar bu konuda başı çekiyor. Bu kadar çok paylaşılan bir öge, marka bilinirliğini arttırmak ve insanlar infografiğiniz üzerinde güzel zaman geçirirken logonuzu gösterip imajınızı tazelemek için önemli bir araç haline geliyor.

3- Link Bait İle Doğal Backlink Kazanmak: Evet, infografikler müthiş bir backlink kaynağı. Bildiğiniz gibi sitenizin başka bir site tarafından referans gösterilmesine (ki bu linkininizin herhangi başka bir sitenin içinde geçmesiyle olur) backlink denir. Google bir siteyi üst sıraya çıkarmak ve ilk sayfalarda görüntülemek için kaliteli backlinkleri olan siteyi ödüllendirir. Neden? Çünkü Google sitenin kim olduğunu bilmek,siteyi tanımak için referanslara ihtiyacı vardır.

Kaliteli sitelerden backlink almak,iş mülakatlarına sağlam bir referans ile gitmeye benzer. Google kaliteli backlinkleri olan siteye bakar ve şöyle der: Seni baya itibarlı kişiler(siteler) tavsiye etmiş, sende iş var. Ben seni millete daha çok göstereyim. İşte bu noktada bir kavram daha ortaya çıkıyor. Link Bait…

Link Bait Nedir? :Link Bait, ekstra bir çaba sarfetmeden yalnızca kaliteli içeriğinizden ötürü karşı tarafın size backlink vermesi anlamına geliyor. Dolayısıyla infografik üretmeniz içeriğinizin kaliteli olduğunu gösteriyor ve bu sitenize link verilmesi için yeterli bir sebep olabilir.

SosyalMedyacci’nin Notu: Sitenizde kaliteli infografiklere yer vermeniz ve infograph’te yer alan verileri açıklamanız bir yandan sitenizde geçirilecek süreyi arttırırken,diğer yandan insanların sitenize olan ilgisini arttırır. Birçok sosyal medya bloğunun infografiklere ağırlık vermeye başladığını gözlemliyorsunuzdur. Size bir öneri:

Piyasada gördüğümüz çoğu infografik hala ingilizce içeriğe sahip. İnfografiklerde Türkçe sıkıntısı var. Kendi infografiklerinizi yaratarak içeriğinizi pazarlamaya başlayabilirsiniz. Önümüzdeki yazıda infografik hazırlamak için gerekli olan kaynakları paylaşacağım. Bu araçlar sayesinde infografiklerinizi kolayca hazırlayabileceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder